Muurahaisia keossa

Helsingin Yliopisto TET-paikkana

Tiesitkö, että yliopistojen tutkimusryhmät voivat ottaa peruskoulun oppilaita työelämään tutustumisen jaksolle, eli TET-harjoitteluun? Kekomuurahaisten lajiutumista ja risteämistä tutkivalla SpecIAnt-ryhmällämme oli ilo ja kunnia saada muurahaisista kiinnostunut työelämään tutustuja, 9-luokkalainen Elias Onodera, kahdeksi viikoksi avuksemme. Elias ehti jakson aikana auttaa myös kahden muun tutkimusryhmän, Laine Lab:n sekä Ecology & Evolution of Interactions -ryhmän töissä. Alla Eliaksen kertomus TET-ajasta!


Pitkän muurahais- ja yleisen biologian kiinnostuksen myötä päätin kokeilla onneani ja hakea TET-paikkaa Helsingin yliopiston “muurahaistutkimusryhmästä”, vaikka en ollutkaan varma HY:n TET-mahdollisuuksista, sillä yleisen tiedon mukaan kovinkaan moni TET-harjoittelija ei ole kyseiseen paikkaan hakenut. Kävi kuitenkin ilmi, että he ottaisivat TET-harjoittelijan mielellään vastaan. 

Työpaikkani oli Biokeskus 3,  joka sijaitsee Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Työnteko oli koko kahden viikon mittaisen jakson ajan erittäin monipuolista ja kiinnostavaa. Vaikka ensisijaisesti ryhmä tutkikin muurahaisia, niin sain mahdollisuuden tutustua moniin muihin tutkimusalueisiin sekä erilaisiin työtehtäviin. 

Ohjelmaan mahtuikin kaikenlaista aina posterin tekemisestä kasvinäytteiden ottamiseen DNA- ja RNA-tutkimuksia varten. Tietenkin jaksoon mahtui myös ei niin vauhdikkaita työtehtäviä, kuten testiputkien merkitsemistä, mutta kokemuksena sekin oli tärkeä, sillä se antaa samalla realistisen kuvan minkälaista työtä saatetaan välillä tehdä. Kahden viikon mittaiseen jaksoon mahtui myös retki Tvärminneen, jossa kartoitettiin kekomuurahaisten pesiä ja merkittiin, mikäli pesä oli jo herännyt horroksesta. Retki erinomaisessa säässä oli mahtava kokemus. Teimme myös muita fyysisiä hommia kuten täpläsiilikästoukkien ruokintaa, joka oli itselleni aivan uutta touhua. Koko TET-jakson ajan joka päivä tuli uutta asiaa, mikä täydensi hyvin positiivisesti jo erittäin mielenkiintoista kokemusta. 

Elias kasvihuoneessa, jossa on paljon muovirasioita, joissa kasvatetaan toukkia.
Täpläsiilikästoukkien ruokkimista Viikissä keväällä 2022. Kuva: Alma Oksanen

Pidin erityisesti siitä, että jakson eri työtehtävissä sain olla oma-aloitteinen. Se toi heti mukaan hieman realistisempaa työnteon tunnetta, mikä oli mukavaa, sillä siitähän koko TET:ssä on kyse. Harjoittelun aikana sain mahtavan mahdollisuuden tutustua erilaisiin tutkijoihin ympäri maailmaa. Sen ansiosta sain myös erinomaisen kokemuksen siitä, kuinka työelämässä kommunikoidaan englanniksi.

Huomasin myös erittäin hyvän puolen Helsingin yliopistosta ollessani siellä TET-harjoittelussa! Nimittäin työyhteisö on varmaankin yksi mukavimpia, joita eteen on tullut, jolloin myöskin työnteko sujuu mainiosti. Harjoittelun aikana sain myös käsityksen siitä, kuinka monimuotoisia tutkimuksia yliopistolla tehdään ja ymmärrän ylipäätään paremmin koko toimintaa, mikä auttaakin tulevaisuudessa yliopistoon hakiessa. 

  

Kirjoittanut TET-harjoittelija Elias Onodera ja hänen ohjaajansa Ina Satokangas. Kirjoituksen artikkelikuvan muurahaisista on kuvannut Elias Onodera.